محیط زیست

ثبت تالاب کانی برازان مهاباد به عنوان نخستین سایت پرنده نگری کشور+تصویر

رئیس اداره حفاظت تالاب های آذربایجان غربی خبر داد: براساس کنوانسیون رامسر تالاب کانی برازان مهاباد به عنوان نخستین سایت پرنده نگری کشور ثبت شده است.

به گزارش مجله خبری ایتوک، برای طبیعت گردی جذابیت های بیشماری وجود دارد که تالاب‌ها از جمله آنها می باشد.

تالاب ها جزو اکوسیستم های فعال و حیاتی بشمار می روند که به بقای گونه های جانوری و گیاهی کمک می کنند.

درون تالاب ها حیات و زندگی دیده می شود که از گونه های پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و بی مهرگان حمایت می کنند.

آذربایجان‌غربی نیز از این نعمت بی بهره نبوده و دارای ۴۰ تالاب فصلی و دائمی است که ۱۴ تالاب از آن‌ها جزو تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه محسوب می‌شوند و تالاب کانی برازان مهاباد نیز جزو تالاب‌های اقماری جنوب دریاچه ارومیه بشمار می رود.

خبرنگاران مرکز استان امروز در قالب تور یک روزه که به همت اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی و به مناسبت روز جهانی تالاب برگزار شد؛ از این تالاب حوضه دریاچه ارومیه که لقب اولین سایت پرنده‌نگری کشور را به خود اختصاص داده است؛ از نزدیک بازدید کردند تا ضمن آشنایی با این طبیعت بکر، زیبایی های آنرا قلم فرسایی کنند.

تالاب کانی برازان که به معنی” چشمه گرازها” است، بیش از یک هزار و ۵۰ هکتار مساحت دارد که در ۳۰ کیلومتری شهرستان مهاباد و در جنوب استان واقع شده است. آب این تالاب از شاخه فرعی رودخانه مهاباد چای و زهکش ها تامین می‌شود.

شناسایی بیش از ۱۵٠ گونه پرنده در تالاب کانی برازان

رئیس اداره حفاظت و احیای از تالاب‌های آذربایجان غربی در حاشیه بازدید از تالاب بین‌المللی کانی برازان در نشست خبری با خبرنگاران گفت: این تالاب بدلیل تنوع گونه‌های پرندگان، و براساس کنوانسیون رامسر به عنوان نخستین سایت پرنده‌نگری کشور ثبت شده است.

امید بنابی با اظهار اینکه در این تالاب ۱۵۰ گونه پرنده و پنج گونه پستاندار شناسایی شده است که در حال حاضر در آن زندگی می‌کنند؛ گفت: اردک سرسفید، قوی فریادکش، فلامینگو، انواع اردک شامل خوتکا، سرحنایی و اردک تاجدار و پستاندارانی چون گرگ، گراز، روباه، شغال و خرگوش در آن زندگی می کنند.

وی عمده پوشش گیاهی این تالاب را پوشش تالابی، نی و جگن ذکر کرد.

بنابی ادامه داد: حجم آب تالاب مذکور در ایام پرآب به ۷ الی ۸ میلیون مترمکعب می رسد.

رئیس اداره حفاظت و احیای از تالاب‌های آذربایجان غربی گفت: برای تامین حق آبه، تالاب کانی برازان دارای کمیته محلی است تا با برنامه مدون از تالاب حفاظت شود.

وی ادامه داد: امسال برای پایداری وضعیت آب تالاب ۳ میلیون مترمکعب آب از رودخانه مهاباد چای رهاسازی شده است.

تالاب‌ها در جذب گردشگر نقش بسزایی دارند/ حال خوش و سرزندگی تالاب های آذربایجان‌غربی

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در این بازدید اظهار کرد: تالاب‌ها در جذب گردشگر نقش بسزایی دارد و در تلاشیم تا از ظرفیت تالاب‌ها برای رونق گردشگری و اکوتوریسم در منطقه استفاده کنیم.

علیرضا سید قریشی افزود: طی سال آبی جاری کاهش ۴٠ درصدی در بارش ها داشتیم که با مدیریت تالاب ها و حق آبه های اخذ شده در حال حاضر تالاب ها شرایط مطلوب دارند.

سیدقریشی با اشاره به سختی کار محیط‌بانی و ضرورت افزایش حمایت قانونی از این شغل افزود: محیط‌بانی از پارک ملی دریاچه ارومیه جزو سخت‌ترین مشاغل‌ است و نیاز است نگرش‌ها نسبت به محیط‌زیست تغییر کند.

وی از کمبود امکانات لجستیکی محیط بانی استان ابراز تاسف کرد و گفت: محیط‌بانان نسبت به سختی کار از امکانات کمی برخوردار هستند.

سیدقریشی ادامه داد: در دوره ای هستیم که در حالت مطلوب نگهداری از محیط زیست و تالاب سخت می باشد چرا که با فعالیت های انسانی و برداشت های غیرمجاز دچار آسیب می شوند.

وی خاطرنشان شد: مدیریت تالاب ها موضوعی دو وجهی است که بخشی به متولیان مربوط می شود و بخشی هم تابع اقلیم بوده که باید براساس آن مدیریت شود.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: معاملات انجام شده ببانگر اینست که ۶٠ تا ۷٠ میلیون مترمکعب حق آبه تالاب های استان است که در این مورد عدد رسمی وجود ندارد.

دریاچه ارومیه مهمترین چالش زیست محیطی

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه دریاچه ارومیه یکی از مهمترین چالش زیست‌محیطی است، افزود: تراز فعلی دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۱۴ است و این میزان سال قبل ۱۲۷۰.۱۲ بود.

وی گفت: وسعت فعلی دریاچه ۹۴۰ کیلومتر مربع است که این میزان در سال گذشته وسعت ۸۳۰ کیلومتر بود.

سید قریشی، تغییر کاربری و توسعه اراضی، برداشت غیرمجاز آب را از دلایل وضعیت فعلی دریاچه دانست و با بیان اینکه دریاچه ارومیه موضوعی چندوجهی است، تاکید کرد: احیای دریاچه ارومیه نیازمند مدیریت یکپارچه است اگر حوضه آبریز را یکپارچه مدیریت نکنیم احیای دریاچه ممکن نخواهد بود.

وی با بیان اینکه انتقال حوضه به حوضه آب تنها کمک‌کننده خواهد بود و به تنهایی موثر نخواهد بود، گفت: برای رسیدن به تراز حداقل اکولوژیکی سالانه ۳.۴ میلیارد مترمکعب آب وارد دریاچه ارومیه شود.

باکلان کوچک و اردک سرحنایی در شُرف انقراض

رزاق حسن پور، معاون اداره حفاظت محیط زیست مهاباد، نیز در این تور گفت: پناهگاه حیات وحش کانی برازان و سه تالاب گروس، قوپی، قازان‌و داشخانه در سواحل جنوبی دریاچه در محدوده مهاباد «با چهار هزار هکتار در مهاباد» تالاب قره قشلاق، دریاچه سد مخزنی مهاباد و یوسف کند و رودخانه مهاباد مکانهایی بودند که سرشماری شدند.

وی ادامه داد: از مجموع ۶۰ هزار و ۶۶۰بال پرنده سرشماری درکل تالاب ها ۵۸ هزار و ۷۹ بال در کانی برازان سرشماری شدند.

معاون اداره حفاظت محیط زیست مهاباد با اشاره به اینکه سرشماری این پرندگان در ۳۷ گونه بوده است، اظهار کرد: برابر آخرین فهرست کشور دو گونه باکلان کوچک و اردک سرحنایی در حال انقراض برابر آخرین فهرست طبقه بندی حفاظتی مهره داران قرار دارند که در این زیستگاهها نیز مشاهده و سرشماری شدند.

حسن پور گفت: حواصیل، اگرت، آنقوت و قوی فریاد کش و انواع جغدها نیز در زیستگاهها سرشماری شده‌است.

وی افزود: خوتکا بیشترین جمعیت را در سرشماری به خود اختصاص داده است و بیش از ۴۰ هزار بال از آن شناسایی شده است.

 

گزارش: مهرانگیز آبروشن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
توسعه‌ی پتروشیمی ارومیه کلیسای تاریخی