5 راهکار برای حفظ میراث قرهنگی
از جمله راهکارهای ممکن برای حفظ انسجام فرهنگی و ترویج میراثفرهنگی در جامعه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. تولید محتواهای آموزشی
تألیف کتابها، تولید فیلمها، کلیپها و انیمیشنهایی که مفاهیم میراثفرهنگی را به زبانی ساده و جذاب برای کودکان بیان کنند.
2. برگزاری کارگاهها و فعالیتهای آموزشی
برگزاری کارگاهها و فعالیتهای تفریحی و آموزشی با محوریت میراثفرهنگی که کودکان را با ارزشها و تاریخچه فرهنگی کشور آشنا کنند.
3. همکاری با کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان
برقراری همکاری با کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان مراکزی برای آموزش و ترویج میراثفرهنگی و ارائه برنامههای متنوع.
4. استفاده از رسانهها
استفاده از رسانهها به عنوان وسیلهای برای انتقال مفاهیم میراثفرهنگی به کودکان، مانند تولید برنامههای تلویزیونی و رادیوکه به زبان ساده و جذاب مفاهیم میراثفرهنگی را برای کودکان منتقل کند.
5. ایجاد مؤسسات خصوصی در حوزه کودک
راهاندازی مؤسسات خصوصی در حوزه کودک که به ترویج و آموزش میراثفرهنگی بپردازند و با همکاری با پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، بستری فراهم شود تا مسئولیت بیشتری در جامعه در قبال مسئله کودک به عهده بگیرند.
سنجش سواد میراثی ایرانیان
صحبتهای قاسم زائری درباره کمبود فعالیتها در حوزه کودک و تأکید وی بر اهمیت توجه بیشتر به این حوزه در تحقیقات و برنامهریزی فرهنگی، بسیار قابل توجه است. او به دلیل اهمیت تولید دادههای پژوهشی در حوزه کودک، برگزاری همایشها، تأسیس مجله علمی-پژوهشی و سایر اقدامات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در این حوزه اشاره میکند.
او همچنین بیان میکند که پژوهشگاه آمادگی دارد تا سواد میراثی ایرانیان را سنجیده و میزان آشنایی آنها با میراثفرهنگی ایران، شخصیتهای تاریخی، ابنیه تاریخی و میراث ملموس و ناملموس را بسنجد. همچنین، وی تأکید میکند که بر اساس نتایج این سنجش، برنامهریزی مناسبی برای ترویج میراثفرهنگی و انجام اقدامات مؤثر میتوان انجام داد.
این تأکیدها نشان میدهد که زائری و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به تعبیری، نیازمند توجه بیشتر به حوزه کودک هستند و میخواهند با تحقیقات و تولید دادههای پژوهشی، نقش مهمی در برنامهریزی و سیاستگذاری فرهنگی در این حوزه ایفا کنند.
وظایف مردم شناسان
علیرضا حسنزاده، رئیس پژوهشکده مردمشناسی، در ادامه نشست به کودکان راویان حقیقت و طلایهداران صلح و دوستی توصیف میکند و تأکید میکند که یکی از وظایف مردمشناسان انعکاس صدای گروههای خاموش است. او میگوید که مطالعات مردمشناسی در پژوهشکده مردمشناسی به این نکته توجه میکنند که باید سیاستهایی را در کشور ایجاد کنیم که در برابر کودکانه شدن فقر مقاومت کنند.
وی به مسائلی مانند مهاجرت، خشونت، کولبری، مدارس کپری، زبالهگردی و غیره در حوزه کودک اشاره میکند و میافزاید که مطالبه جامعه پژوهشگاهی، دانشگاهی و مردمشناسان ایران حمایت از کودکان به منظور جلوگیری از کودکانه شدن فقر در ایران است. یافتههای پژوهشی نیز به این واقعیت اشاره میکنند که کودکانه شدن فقر به وراثت فقر ختم خواهد شد.